FREJA ROSE

-Autoriseret psykolog

FREJA ROSE

-Autoriseret psykolog

Home  >> Depression

Depression

Hvad er depression?

Depression er en af de mest udbredte psykiske lidelser og er først og fremmest kendetegnet ved, at man er mere eller mindre nedtrykt og trist gennem en længere periode. Ofte er man plaget af negative tanker og bekymringer, og det er normalt at man ikke føler, at man har overskud til dagligdagens opgaver og aktiviteter. Hvis man er deprimeret vil man ofte have en følelse af, at livet er uoverskueligt, helt fra at man ikke kan overskue dagen idag til at også fremtiden virker uoverskuelig. Hvis man har en depression kan man ændre adfærd over tid, så man fx nemmere bliver irriteret, ked af det og mere træt, end man plejer. Det kan også være, at ens søvnmønster eller spisevaner ændrer sig, og man har måske ikke overskud til at opretholde sociale relationer eller til at gå i skole eller på arbejde. Man glædes ikke længere over det, der normalt giver glæde.

Mange der har en depression oplever de første tegn på, at noget er galt ved at de begynder at få problemer med at sove eller får smerter i kroppen som fx hovedpine, migræne eller muskelspændinger. En depression kan være udløst af kendte faktorer, men ofte ved man ikke umiddelbart hvorfor man er deprimeret. Tendens til depression kan både være arvelig eller være udløst udelukkende af belastende livsomstændigheder. Ofte har der op til depressionen været en meget stressende periode, hvor man måske har oplevet tab af fx arbejde eller nærtstående personer, eller depressionen kan skyldes oplevelse af mange nederlag og skamfølelse, så negative følelser og vrede til sidst vendes indad.

Depression ses ofte i relation til angst eller stress, og det er vigtigt at søge hjælp for at kunne bryde det negative tankemønster og kunne ændre det til et mere positivt syn på tilværelsen. Den type tanker, man har, kommer der ofte flere af, og derfor kan det føles som en ond cirkel, når man er deprimeret, fordi det kan føles helt umuligt at se lyst på tilværelsen igen.


Typiske symptomer på depression kan være:

Tristhed
Nedtrykthed
Træthed
Manglende interesse
Manglende energi
Skyldfølelse
Lavt selvværd
Koncentrationsbesvær
Søvnproblemer
Isolation fra socialt samvær
Øget eller nedsat appetit
Selvmordstanker

Behandling af depression handler om at finde årsagen til den og dernæst arbejde på at bryde det negative tankemønster, der følger med depressionen. Ofte følger der med depression tendens til, at man isolerer sig og ikke kommer meget ud, samt andre adfærdsmønstre, der er med til at fastholde depressionen. Det er væsentligt at få brudt med den negative adfærd for at komme ud af tilstanden og ind i en ny fase af livet med mere glæde og lysere tanker om sig selv om omverden.

Fødselsdepression

Ca 6 % af alle fødende kvinder oplever at få en fødselsdepression, men også kvindens partner kan få en fødselsdepression. Hos partneren ses fødselsdepression noget sjældnere og ofte som en reaktion på, at kvinden, der har født, har en fødselsdepression. Der er større risiko for fødselsdepression hvis der i forvejen er problemer i parforholdet hos de nybagte forældre, eller hvis man tidligere har været deprimeret.

Det er væsentligt at skelne ml de almindelige følelser af nedtrykthed der kan opstå efter en fødsel og så fødselsdepression. Fødselsdepression er kendetegnet ved at vare mindst 14 dage efter fødslen, men i ⅓ af tilfældene er tilstanden allerede opstået i sidste del af graviditeten.

Symptomerne på fødselsdepression er de samme som ved almindelig depression, men kvinder der lige har født skal samtidig passe en baby, og har et stort ansvar for at få amningen op at køre og får ofte kun ganske lidt søvn – derfor er nybagte forældre et ekstra sårbart sted i livet. Det vigtigste ved mistanke om fødselsdepression hos nybagte mødre er først og fremmest at finde ud af, hvordan hun kan blive aflastet mere og dermed få sin søvn. Morens depression kan påvirke barnet negativt, hvis ikke andre hjælper med at tage sig af barnet og moren ikke får den fornødne hjælp.

Med en fødselsdepression kan udover tanker om at skade sig selv også følge tanker om at skade barnet, hvilket naturligt kan skabe angst. Det er derfor meget vigtigt at søge hjælp hurtigst muligt ved mistanke om fødselsdepression, så man kan få den hjælp, der er nødvendig for at hele familien kan komme til at trives.

Vinterdepression

Ca 3-5% af befolkningen på den nordlige halvkugle lider af tilbagevendende vinterdepressioner. De fleste af os kender til, at man kan føle, at man nemmere kommer i godt humør på en solrig sommerdag end på en kold og overskyet vinterdag. Netop mere mørke og kulde menes også at være årsagerne til vinterdepression, som altså for nogle udvikler det sig til en decideret lidelse, som er meget belastende. Vinterdepression er ikke en særskilt diagnose og symptomerne er de samme som ved almindelig depression, men er kun til stede i vinterhalvåret fra Oktober til Marts. Behandling af vinterdepression med samtaleterapi går ud på at finde ud af, hvad der specifikt udløser depressionen og hvad der vedligeholder den. Man kan med mere viden om sin tendens til vinterdepression arbejde på at forebygge, at det sker igen og finde måder at mindske symptomerne på. Mange har også glæde af lysterapi og det er kan hjælpe at komme ud og gå en tur hver dag i dagtimerne for at få både motion og dagslys.

Kontakt

Ring

30313318

CVR

34654271

Skriv

kontakt@psykolog-frejarose.dk

Find klinikken

Over Bølgen 2A, 1.sal, 2670 Greve