FREJA ROSE

-Autoriseret psykolog

FREJA ROSE

-Autoriseret psykolog

Home  >> Sygdomsangst

Sygdomsangst

Sygdomsangst, også kaldet helbredsangst, er frygten for at blive eller være alvorligt syg. Ofte kredser tankerne om sygdomme relateret til hjertet, kræft eller neurologiske lidelser, men i princippet kan det være en hvilken som helst sygdom, man er bekymret for at lide af. Ofte ses det, at man går meget til lægen for at få be- eller afkræftet mistanken om sygdom, eller man går slet ikke til lægen, fordi man er så bange for at høre “sandheden”, at det føles for skræmmende. Ca 3-4% af befolkningen lider af sygdomsangst, så det er altså en meget normal angstlidelse. Lidelsen kan være alt fra ganske mild til svært invaliderende, alt efter hvordan ens dagligdag påvirkes af tankerne og frygten for at fejle noget alvorligt. Man har som regel et overdrevent fokus på fysiske fornemmelser i kroppen, og selv det mindste mulige tegn tolkes som noget, der kan være alvorligt. 

Derfor kan det være meget hårdt at være i kroppen, når man lider af sygdomsangst, fordi det øgede fokus på, hvordan det føles forskellige steder i kroppen også gør, at man ofte mærker mere end normalt. Man har som regel et overdrevent fokus på fysiske fornemmelser i kroppen, og selv det mindste mulige tegn tolkes som noget, der kan være alvorligt. Derfor kan det være meget hårdt at være i kroppen, når man lider af sygdomsangst, fordi det øgede fokus på, hvordan det føles forskellige steder i kroppen også gør, at man ofte mærker mere end normalt.

Personer, der lider af sygdomsangst har en tendens til at søge mange oplysninger og informationer om deres “symptomer” på nettet, hvilket desværre ofte blot forøger angsten. Det at læse om sygdomme kan i sig selv også føre til en frygt for at fejle det samme selv. Lider man af sygdomsangst vil man ofte også være overdrevent opmærksom på ikke at blive smittet via bakterier eller virus, og det kan have stor indflydelse på, hvordan man lever sit liv. Frygten for at blive smittet eller blive syg af noget man har spist eller rørt er ofte overdreven i forhold til den reelle fare.

I et terapeutisk forløb, der behandler sygdomsangst, vil vi som med alle andre angsttyper være nysgerrige på at finde årsagen til angsten. Dette virker i sig selv ofte ganske forløsende, hvis ikke man kendte årsagen i forvejen, at finde frem til kilden til angsten. Somme tider opdager man, at angsten i starten handlede om noget helt andet, end det at være bange for at fejle noget alvorligt, og derfor kan angsten være forskudt fra et område/emne til et andet. Når vi ved, hvor angsten stammer fra, kan vi bearbejde de traumer, der ofte er relaterert hertil, samtidig med at vi arbejder på at mindske de konkrete angstsymptomer, der opleves i hverdagen. Ofte skyldes angst undertrykte følelser, og i terapien bliver det muligt i trygge rammer at undersøge disse følelser nærmere og give dem plads, således at de med tiden aftager i deres intensitet. Der er altid noget at gøre, når man oplever at have angst, uanset hvor umuligt det kan forekomme, når man står midt i det. 

Kontakt

Ring

30313318

CVR

34654271

Skriv

kontakt@psykolog-frejarose.dk

Find klinikken

Over Bølgen 2A-C, 1.sal, dør 4, 2670 Greve